Primaria StraoaneStraoane_01Straoane_02Straoane_03

Obiective de interes istoric si artistic

 

1.Muzeul comunal Straoane

Vatra de istorie milenara, cu vestigii arheologice semnalate la Cetatuia si Fantana din Vale de la Muncelu, consemnate in scrieri de specialitate, cu insemne ce evoca epoca lui Stefan cel Mare si alui Matei Basarab, cu nenumarate urme ale Razboiului de intregire in ale carei batalii a fost teatru de operatii, comuna Straoane merita o mai mare atentie pentru a cauta cu grija diversele dovezi ale trecutului sau istoric, pentru a le pastra ca pe o comoara de nepretuit in colectia sa muzeistica.

In 1939, intr-un referat al inspectoratului scolar Th. Corneliu cu privire la activitatea invatatoarei Rusu Caliopi din Straoanele de Jos, se arata ca are in clasa un mic muzeu istoric, cu piese din lut de pe timpul romanilor si urme din timpul razboiului de reintregire. Muzeul avea sapte monede din arama, din bronz sau din argint, resturi de vase, oale de lut, amfore pentru untdelemn, rasnite, strecuratori, margele, masuri de medicamente, obiecte pentru foc, masele, etc. Spune inspectorul ca toate aceste obiecte sunt stranse de invatatoare de la castrul roman “Reroboridava” de pe malul Siretului. De asemenea, in muzeul de la scoala se  mai gaseau grenade, bombe, casti, pusti, cartuse, schije din primul arzboi mondial, agsite pe teritoriul comunei.

Ca obiective de interes istoric mai pot fi mentionate: Monumentul Eroinei Ecaterina Teodoroiu de la 1917 de pe Dealul Campului din Mucelu si placile commemorative de la scolile generale nr. 1 si 2, privind Rascoala taranilor din 1907. Deasemenea, restul monumentului de la Scoala primara din Straoanele de Sus cu eroii satului morti in razboiul de independent din 1877.

2.Biserica “Sfintii Voievozi” din Straoanele de Jos.

Construita in cimiturul satului, serveste drept capela pentru slujbele mortilor dar si ca biserica de cult. Nu se cunoaste vechimea primului locas construit aici, care trebuie sa fie aceeasi sau aproape aceeasi cu vechimea cimitirului.

O insemnare documentara din “Repertoriul bibliographic Moldova” al lui N. Stoicescu, mentionand ca sursa pe C. Bobulescu, arata ca biserica “Sf. Arhangheli” din Straoanele de Jos exista in 1732.

Pictura interioara, cat si icoanele din exterior, lucrate in stil bizantin, folosind tehnica fresco, completeaza in mod armonios frumusetea acestui locas. De o inestimabila valoare artistica, care situeaza biserica intre bijuteriile de arta bisericeasca moderna, ea poate fi considerate un obiectiv touristic de mare atractie pentru iubitorii de arta, de frumos. Una din cartile bisericesti ale locasului are o vechime de aproape 120 de ani, iar alte 5 ating 90 de ani.

3.Biserica de lemn "Sfantul Nicolae"

Lacasul de lemn de la Straoane, monument istoric clasat Cod LMI VN-II-m-A-06559 dateaza din veacul al XVIII-lea fiind opera mesterilor populari locali, care au depus întreaga lor maiestrie in lucratura lemnului.

Are forma traditional de cruce, cu o singura turla unde era instalat in vechime  clopotul bisericii. Peretii bisericii au fost înaltati pe o temelie puternica din lemn, având la partea superioara perechi de console crestate in trepte. Interiorul este acoperit de o bolta semicilindrica, longitudinala, comuna celor doua încaperi. Acoperisul din sita, asemenea bisericilor moldovenesti, prezinta stresini extrem de largi, având rol de protejare al întregului edificiu. In interior peretii sunt varuiti si tencuiti. Pe ei sunt atarnate icoane frumos pictate si inramate, atat icoanele de pe pereti, cat si cele de pe acpatepeazma, sunt lucrari artistice de mare valoare a caror autor nu este necunoscut.

Frumusetea lor deosebita a atras atentia unui ostas pictor din armata germane in 1917, care le-a capturat si a organizat o expozitie cu ele la Viena.

Biserica de la Straoane se poate încadra tezaurului de arhitectura populara al tarii, atât prin specificitate zonala, cat si prin formele si volumele sale. Fiind atrasa atentia asupra forurilor superioare asupra valorii artistice si importantei ei istorice, de catre Alexandru Straoneanu Balas, biserica a fost declarata “monument istoric si de arta” aprobandu-se protejarea si restaurarea ei. Operatia de renovare a inceput in anul 1982.

4.Biserica veche din lemn din Valeni-Straoane

Construirea primului locas de cult construit in Valeni, este, deasemenea, invaluit in legenda. Documentele scrise nu s-au gasit, dar dupa forma exterioara si alte caracteristici arhitecturale se aseamana cu unele constructii bisericesti din Moldova de Sus, de pe vremea voievodului Stefan. Marturiile legendare pastrate de batrani afirma ca biserica a fost construita de luptatorii locali ai Voievodului, drept multumire pentru biruinta lor impotriva turcilor, infiltrate pe Valea Susitei. Asa cum multe marturii o dovedesc aici a fost initial un locas monahal. Asezat pe un loc retras care imprima o atmosfera de reculegere, atragand pe credinciosii din satele vecine la hramul organizat cu ocazia unor sarbatori religioase de peste an.
Biserica este construita pe o temelie de mortar de var si nisip, cu piatra cioplita si caramida. Pe temelie sunt asezate talpile din lemn de stejar cioplit pe care s-au inaltat peretii din barne de stejar prinse cu cuie de lemn. In exterior, peretii sunt acoperiti cu scandura, iar in interior sunt tencuiti si varuiti. Icoanele sunt fixate pe pereti.
Acoperisul cu stresini largi este neregulat la partea din afara a peretilor. Are o singura turla care serveste si de cloptnita pentru clopotul mic de 200 de kg.
Din cauza vechei sale arhitecturi si importantei ei istorice, au fost propuneri sa fie declarata monument istoric, dar propunerea a fost neconcretizata.

 

5.Biserica noua “Sf. Neculai” din Straoanele de Sus.

Este un locas de cult construit intre anii 1862-1864 de catre enoriasii locali cu cheltuiala lor. Biserica are forma traditional de cruce cu doua turle.
In timpul razboiului din 1917 afost transformata de trupele germane in deposit de munitii si in urma unui bombardament al trupelor romane a fost lovita de un obuz in altar. A fost reparata in 1918, iar in 1920 I s-a adaugat un pridvor din scanduri de brad, acoperit cu sindrila.
Ca obiecte de valoare, are cateva carti bisericesti foarte vechi, scrise in 1718 in limba romana dar cu litere chirilice, si mai multe din sec. XVIII si XIX, o parte provenind de la biserica monument istoric si de arta din cimitir. Ea mai pastreaza deasemenea si icoane in ulei ale vechii biserici din sat.

 

6.Biserica “Sf. Voievozi” din Muncelu.

Despre prima biserica din Muncelu nu s-au pastrat documente dar se pomenste de ea in “Repertoriul bibliografic Moldova ” mentionand ca este mai veche de 1809.
 Biserica este cladita in stil bizantin in forma de cruce, are o turla mare la mijloc si doua mai mici in fata. Spatiul interior are impartirea tipic ortodoxa in pronaos, naos si altar. Usile altarului, sculptate din lemn, constituie exemplare rare ale acestui gen in tara noastra. Pictura renovate in stil bizantin “fresco” apare un element de valoare acestui locas de cult. Armonia culorilor, gustul artistic al distribuirii tonurilor, diversitatea motivelor pictate, modelarea frescelor in concordant cu formele arhitecturale imprima o infatisare impresioananta locasului. Pe peretii altarului si ai pronaosului sunt pictate randuri de sfinti si scene biblice intr-o placuta armonie de fresce, iar in pronaos sunt pictate chipurile celor doi ctitori ai bisericii renovate in 1960.
Biserica este o mandrie pentru satul Muncelu, prin forma sa arhitecturala si frumoasele picture interioare de o armonie inaltatoare.

 

7. Biserica “Adormirea maicii Domnului” din Repedea.

Actuala biserica a fost construita prin anii 1922-1925 in locul bisericii vechi distrusa dupa primul razboi mondial. Este destinata sa serveasca drept capela pana la construirea unei biserici pe temelia celei distruse.
Se cunosc putine date despre biserica veche. Ea este mentionata in anuarul din 1909 al Administratiei Casei Bisericii, aratandu-se ca era construita din lemn.
Actuala biserica este construita din lemn si a rezistat interperiilor si cutremurelor fara deteriorari. In lipsa altei biserici, ea joaca rol nu numai de capela ci si de locas de cult.
Valoarea istorica a acestei biserici consta in faptul in faptul ca in cimitirul sau se gaseste mormantul prizonierilor romani din fostul lagar german, exterminate de acestia la parasirea satului.

copyright 2007 Primaria Straoane, Toate drepturile rezervate