Pe planul intregii tari s-au delimitat anumite zone destinate viticulturii, printe care zona Panciului, din care face parte podgoria Străoanelor. In fiecare zona s-au aclimatizat anumite soiuri, care imprima un specific local vinurilor produse.
Soiurile de vita de vie din podgoria Straoanelor se pot grupa dupa mai multe criterii:
După calitate:
- vita nobila;
- hibrizi;
- producatori directi;
După culoarea strugurilor:
- albi;
- negrii sau rosii;
După utilizare: pentru vinificatie sau pentru consum;
După origine: autohtone sau importate.
Soiuri de vita nobila:
A.indigene:
- – Galbena de Odobesti;
- – Plavaia;
- – Feteasca alba si neagra;
- – Babeasca neagra sau Cracana;
- – Francusa sau Mustoasa;
- – Regina viilor;
- – Coarna alba sau coarna neagra;
- – Tamaioasa Romaneasca;
B.Importate:
- – Cabernet-Sauvignon;
- – Aligote;
- – Riessling Italian;
- – Alicante-Buschet;
- – Chasselas d’ore;
- – Pinot gris;
- – Merlot;
- – Muscat Otonel;
- – Muscat Perla de Csalba;
- – Muscat Hamburg.
C.Hibrizi, producatori directi.
- – Fraga Alba (Noah);
- – Fraga Neagra (Othello);
- – Delavare cu pielita roza;
- – Capsunica (Izabella);
- – Tiras;
- – Zaibar;
- – Negru Moale.